Scris de Alec Blenche
Dar chiar pentru cei care nu planuiesc sa participe la Turul Frantei, cercetatorii sugereaza ca sucul de sfecla rosie ar putea de asemenea sa ajute batranii sau pe cei cu afectiuni ale inimii sau plamanilor pentru ca ei sa se bucure de vieti mai active.
In 2009 cercetatorii de la Universitatea din Exeter au descoperit ca sucul de sfecla rosie da putinta oamenilor sa faca exercitii fizice cu 16% mai mult timp, facandu-i pe atleti sa experimenteze efectele lui. Un studiu de monitorizare a sugerat ca bautul sucului de sfecla rosie ar putea ajuta un spectru mai larg de persoane.Micul studiu, publicat in Jurnalul de Fiziologie Aplicata, a urmarit noua oameni sanatosi ce efectuau exercitii de mica intensitate si a descoperit ca ei utilizau mai putin oxigen in timp ce mergeau pe jos, reducand efectiv efortul mersului pe jos cu 12%. Autorii cred ca pentru persoanele in varsta cu probleme cardiovasculare care absorb mai putin oxigen, sucul de sfecla rosie i-ar putea ajuta sa faca lucruri pe care altfel nu ar fi capabili sa le faca.
Sucul de sfecla rosie largeste vasele sanguine, reducand presiunea sanguina si permitand un flux mai intens al sangelui, dar in acelasi timp reduce cantitatea de oxigen necesitata de muschi pe durata activitatii acestora. Cele doua efecte combinate au un impact semnificativ asupra realizarii sarcinilor fizice, atat asupra celor de joasa intensitate, cat si asupra celor de inalta intensitate.
Studiul a concluzionat ca nivelurile inaltel ale nitratului din sucul de sfecla rosie sunt responsabile de aceste efecte. Nitratul din sucul de sfecla rosie este convertit de bacteriile de pe limba in nitrit care in cele din urma intra in fluxul sanguin si coboara presiunea sanguina. Consumul de vegetale bogate in nitrat precum sfecla rosie, spanacul, laptucile(salata) si alte vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la un sistem cardiovascular sanatos.
Sfecla este o buna sursa de fibre, potasiu, mangan, si acid folic dar contine de asemenea si cantitati importante de vitamina C, zinc, cupru si fier. Insa ce pare sa atraga tot mai mult atentia multor specalisti in ultima vreme, este continutul ridicat al antioxidantilor polifenoli si betalaine. Este demonstrat clinic ca mai ales sucul de sfecla rosie are efecte uimitoare asupra curatarii sangelui si detoxifierii ficatului.
Cercetarile facute in ultimii 10 ani, au scos la iveala importanta polifenolilor in dieta omului. Conform Jurnalului American de Nutritie Clinica, polifenolii, ajuta substantial la prevenirea cancerului, a osteoporozei si a bolilor neurodegenerative. Betalaina primeste de asemenea o mai mare atentie in ultima vreme in cadrul comunitatilor stiintifice. Astfel in anul 2001 s-a descoperit ca aceasta este o clasa de antioxidanti gasita in principal in sfecla rosie. Astfel, s-a demonstrat clinic ca, o doza relativ mica de betalaina (300 ml suc de sfecla), poate inversa efectele radicalilor liberi si a stresului oxidativ asupra corpului uman.
Continutul ridicat de fier , recomanda sfecla in special pentru femeile gravide, de asemnea pentru tratarea si prevenirea anemiei, leucemiei si este benefica dupa transfuzii.
Bogata in fibre, ajuta la curatarea organismului si previne constipatia. Ajuta deasemenea la asimilarea altor alimente datorita continutului ridicat de rubidiu care stimuleaza sucurile gastrice.Acidul folic ii confera sfeclei proprietati de intinerire a organismului. Acidul folic ajuta la crearea de noi celule iar impreuna cu fierul la crearea de celule rosii. Ajuta de asemnea la producerea amino-acidului metionina care este important in mentinerea sanatatii parului, unghiilor si a pielii. Ajuta de asemnea la producerea hormonului dopamina care previne starea de tristete si simptomele de depresie. Nu uitati ca acidul folic este sensibil la caldura, deci pentru a beneficia de efectele sale, alimentele trebuie consumate crude, neprocesate.
Cum puteti obtine beneficiile sucului de sfecla rosie in cazul exercitiilor fizice pe care le faceti sau doar pentru activitatile zilnice? Puteti cumpara chiar voi sfecla rosie si sa faceti suc din ea. Dar daca nu sunteti dispusi sa faceti asta, puteti gasi suc din sfecla rosie in restaurantele cu hrana vie. In Constanta puteti gasi suc de sfecla rosie numit “Dracula” la Forte Life.
Cvasul este o bautura lacto-fermentata din Rusia, facuta in mod traditional din aluat acrit de paine de secara. Este considerat un tonic pentru digestie, si cunoscut ca antidot pentru mahmureala. Pe langa paine, diferite feluri de cvas sunt facute din sfecla, fructe de padure, zmeura, lamaii, mere, pere, cirese, afine, merisoare de munte. Cand cumparati cvas din sfecla rosie, cautati versiunea raw(cruda), probiotica, organica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu