1. Tamaia = darul magic
Unul
din darurile pe care magii le-au adus la nasterea lui Iisus a fost
tamaia. Tamaia era utilizata in acele timpuri drept un remediu universal
in prevenirea infectiilor si era apreciata pentru capacitatile sale
antiseptice, antiinflamatorii si analgezice, precizeaza Aron Tabor
pehttp://www.beliefnet.com/ JesusDaily/Features/10- Medicines-Used-During-Jesus- Times.aspx?b=1&p=11 Istoricul
roman si botanistul Pliniu cel Batran recomanda tamaia ca un antidot
pentru otravirea cu cucuta. Se credea totodata ca tamaia ar fi eficienta
si in problemele digestive si in tratarea racelii, a febrelor, a tusei,
dar si pentru regenerarea parului si a pielii si pentru intarirea
gingiilor. Pentru a-si astupa si vindeca
ranile din scoarta, arborele de Boswellia, originar din Orientul
Mijlociu, secreta aceasta rasina speciala.
Esenta
de tamaie dispune de o energie yin vindecatoare, ce inlesneste
curatarea energetica si spirituala, dar are totodata efecte
extraordinare in afectiunile respiratorii si in tratarea bronsitei si a
laringitei. In medicina moderna s-au facut unele cercetari ce atesta
calitatile exceptionale ale tamaiei. Cercetatorii au facut referire la
ea ca un posibil tratament pentru anumite tipuri de cancer, pentru
colitele ulcerative, pentru boala Crohn, pentru anxietate sau astm etc.
2. Smirna = aur pentru sistemul imunitar
Alaturi
de tamaie, cei trei magi au adus in dar pruncului Iisus si smirna,
ambele considerate a fi obiecte “de lux” si la fel de pretioase ca si
aurul. Insa beneficiile smirnei nu inceteaza sa ne uimeasca si astazi,
in epoca moderna. In mod traditional, smirna era folosita pentru a trata
artrita, pentru a imbunatati circulatia, pentru tulburari digestive,
dureri ale menstruatiei, infectii respiratorii, respiratie urat
mirositoare, lepra, febra si racelile, gingii slabite etc, insa oamenii
de stiinta i-au descoperit si alte beneficii.
Pe
langa intarirea sistemului imunitar acestia cred ca smirna stimuleaza
productia de celule albe din sange. Smirna este un antioxidant extrem de
puternic, iar medicina actuala are in vedere efectele pe care le are
aceasta in tratarea cancerului si a tumorilor. Stiati ca in 2001,
cercetatorii de la Universitatea Rutgers au identificat substantele
continute de smirna care omoara celulele canceroase? La fel ca si
tamaia, smirna contine 75% seschiterpene care stimuleaza partea
creierului care controleaza emotiile. Totodata, ajuta si hipotalamusul,
glanda pineala si glanda pituitara. Smirna are si proprietati
antifungice, antibacteriale si antiinflamatorii.
3. Usturoiul = planta vitalitatii
Usturoiul
este una dintre cele mai vechi plante cultivate pe acest pamant, datand
de acum 6000 de ani. Egiptenii antici credeau ca usturoiul este
inzestrat cu virtuti sacre si era plasat ca atare in mormintele
faraonilor. Totodata, era obligatoriu ca slavii care construiau
piramidele sa consume usturoi, intensificandu-si astfel puterea si
vitalitatea.
Usturoiul
era consumat si in timpurile antice de atletii greci si soldatii romani
inainte de a pleca la batalie sau la vreo competitie pentru a le spori
vigoarea. Usturoiul era folosit atat ca aliment, cat si ca medicament in
timpul vietii lui Iisus.
Usturoiul
este intr-adevar miraculos si are proprietati medicinale si
vindecatoare remarcabile. Este un antibiotic natural extrem de puternic,
dar si un antioxidant pe masura, iar calitatile sale antibacteriale si
antivirale au devenit legenda. Conform oamenilor de stiinta de la
Universitatea Alabama, Birmingham, o dieta bogata in usturoi poate
preveni aparitia anumitor tipuri de cancer precum cel de colon, de san
sau de prostate deoarece usturoiul are puterea de a amplifica producerea
de suflat de hidrogen. Totodata, ustoroiul este minunat in ceea ce
priveste beneficiile cardiovasculare, reducand nivelul de trigliceride
si colesterolul total de la 5% pana la 15%.
4. Limba Mielului = Bogata in fitonutrienti, minerale si vitamine
Bogata
in fitonutrienti, minerale si vitamine, limba mielului era consumata
atat in alimentatie, cat si pentru mentinerea sanatatii in timpurile lui
Iisus. In medicina traditionala, limba mielului era utilizata pentru a
reduce tusea, febra, durerile menstruae, reumatismul, eczemele. Astazi,
se stie ca planta de Limba Mielului contine acizi grasi esentiali precum
acid gama-linoleic (in concentratie de 17-20%) ce sunt renumiti pentru
efectul lor antiinflamator.
Acidul
linolenic este un acid gras omega-6 ce joaca un rol esential in
reducerea durerilor articulare, in intarirea imunitatii si a mentinerii
sanatatii pielii. Totodata, limba mielului contine o cantitate insemnata
de vitamina C (60% din doza zilnica recomandata per 100 g), vitamina A
(140% din doza zilnica recomandata), vitamina B3 (niacin), fier (41% din
doza zilnica recomandata), calciu, potasiu, cupru, magneziu, zinc.
5. Feniculul = unul dintre cele mai bune alimente antioxidante si antiinflamatorii de pe planeta
Feniculul
era o planta utilizata in timpurile lui Iisus ca un substitut de sezon
pentru piper, fiind totodata cunoscuta pentru efectul sau de crestere a
apetitului. In Naturalis Historia a lui Plinius se mentioneaza insa si
intrebuintarea medicala a feniculului: se credea ca feniculul are efecte
benefice asupra sanatatii ochiului. Cercetarile moderne au aratat insa
ca feniculul este o sursa excelenta de vitamina C, acid folic, potasiu
si fibre dietare.
Cu
doar 27 de calorii per ceasca si zero colesterol, feniculul este unul
dintre cele mai bune alimente antioxidante si antiinflamatorii de pe
planeta. Cercetatorii de la Universitatea din Texas au descoperit ca
anetolul, un fitonutrient antiinflamator ce impiedica transformarea
celulelor normale in celule canceroase, se gaseste din belsug in
compozitia feniculului. Feniculul este intrebuintat astazi in tratarea
flatulentei, a indigestiei, a hipertensiunii, in alaptare si in tratarea
sindromului premenstrual, in tratarea congestiei sinusurilor.
6. Rodia = "Super Antioxidantul"
Despre
rodie, nu se poate spune decat de bine…. Inca din epoca lui Iisus,
rodia era considerata un dar pretios al naturii si folosita ca un
remediu in medicina. Radacinile de rodie erau preparate si intrebuintate
pentru a elimina parazitii intestinali precum tenia. Florile de rodie
serveau in schimb drept remediu pentru afte si dizenterie. Stiinta
moderna arata ca rodiile contin o paleta bogata si diversa de substante
protective si benefice incluzand fitoestrogeni, polifenoli, tanin
elagic, antocianina. Toate aceste substante sunt in mod natural
antioxidanti puternici.
Mai
mult, cercetatorii au demonstrat ca sucul de rodie are abilitatea
uimitoare de a anula ateroscleroza existenta. In plus, un studiu
efectuat in Israel arata ca sucul de rodie distruge celulele canceroase,
lasandu-le in schimb intact pe cele sanatoase. Semintele de rodie
actioneaza precum unei aspirine, prevenind formarea de cheaguri de
sange. Rodia contine o cantitate insemnata de antioxidanti (vitamine si
enzime raspunzatoare pentru mentinerea in cote normale a colesterolului)
si de aceea a fost numita “superantioxidantul”.
Oamenii
de stiinta de la Universitatea din California, Berkeley, au descoperit
ca sucul de rodie are o putere antioxidanta de trei ori mai mare decat
cea a vinului rosu sau a ceaiului verde, antioxidanti puternic la randul
lor.
7. Tarhonul = Mai mult decat un condiment, un medicament excelent
Cunoscut
ca “rege al plantelor”, tarhonul are proprietati antioxidante si
contribuie la stimularea creierului, a sistemului nervos, a sistemului
circulator, al sistemului endocrin si digestiv.Conform cercetarilor
recente, componentele sale polifenolice contribuie la scaderea nivelului
de glucoza din sange.
8. Varza = Peste 87 de remedii
Astazi
se cunoaste faptul ca varza este un bun antioxidant, continand chiar
mai multa vitamina C decat portocalele. Este totodata o sursa bogata de
iod, ceea ce ajuta la functionarea optima a creierului si a sistemului
nervos, dar si la mentinerea unei bune functionari a glandelor
endocrine. Varza contine si vitamina E, calciu, magneziu, potasiu,
vitamina B, fibre.
9. Murele = fructele cu cel mai mare nivel de antioxidanti
Murele
erau considerate a fi eficiente in bolile gingiilor si ale amigdalelor
in epoca lui Iisus, se arata pe acelasi site. In acele timpuri se credea
ca murele pot chiar neutraliza efectele veninului de sarpe. Pe de alta
parte, Plinius mentiona in Naturalis Historia intrebuintarea extractelor
din mugurii de mur in scop diuretic si curativ, iar a frunzelor de mur
in tratarea ranilor pielii.
In
zilele noastre, cercetatorii ne dezvaluie faptul ca murele se numara
printre fructele cu cel mai mare nivel de antioxidanti. Dintre legume,
doar spanacul si varza Kale mai prezinta o cantitate similara de
antioxidanti. Murele sunt o sursa excelenta de vitamina C (100 g de mure
contin 35% din doza zilnica recomandata), au putine calorii, contin
fitoestrogen, antocianine, acid elagic, salicil. Prin urmare, au efect
de protectie impotriva cancerului (cervical in special), a bolilor psihice si a celor cardiace.
10. Isopul = "Planta Sfanta"
“Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati”, spune David in psalmul 50...
considerat
a fi planta purificatoare, isopul era folosit de vechii egipteni in
curatarea templelor, iar in timpurile lui Iisus pentru curatarea
ritualica a leprosilor. Isopului i se mai spune si “planta sfanta” si
este considerata a fi vindecatoare inca din timpurile biblice Atunci
cand Iisus a fost rastignit pe cruce, cei din preajma s-au folosit de un
lujer de isop pentru a ridica buretele inmuiat in otet menit sa-i
“stinga” setea… Totodata, in timpul Pastelui evreiesc, isopul era
utilizat spre a picta casele israelitilor. Romanii au folosit si ei
aceasta planta pentru a se proteja impotriva ciumei.
Medical
vorbind, isopul era folosit mai ales in problemele respiratorii, sub
forma de ceai, dar si in tratarea tusei si pe post de decongestionant
nazal. Durerile reumatice si cele artritice, febra, dar si ranile si
taieturile erau tratate cu aceasta planta. Cercetarile moderne au
demonstrat ca, intr-adevar, isopul are proprietati antiseptice,
antimicrobiene si astringente. Uleiul esential de isop este folosit in
cazul bronsitelor sau al racelilor. Un studiu efectuat in 2003 si condus
de Brigham Young University a confirmat ca isopul, in concentratii
mici, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu