Crafty.ro - vinzi si cumperi handmade

joi, 14 octombrie 2010

Later, in the night-WICCA, Neopagan religion


Wicca este un sistem spiritual care incurajeaza gandirea libera a fiecarui individ in parte ; o religie politeista, animista si panteista, toleranta, ce nu are pretentia de a fi nici singura cale, nici cea mai buna. Nu veti auzi niciodata un adevarat wiccan care sa sustina ca religia sa se situeaza mai presus decat altele. Wicca este o miscare spirituala neopagana, neunifora. Fiecare individ sau coven e liber sa adapteze ideologia wiccana la propria sa personalitate. Exista cateva puncte comune esentiale, intre cei ce se numesc « wicca » : - Iubirea Vietii - Iubirea si respectul Naturii, cea mai mare grija a unui wiccan fiind prezervarea ei. - Recunoasterea duala a manifestarii divine. - Viata in armonie cu sine si mediul inconjurator. Wicca incurajeaza intelegerea naturii pe care o vede ca manifestare a Divinitatii (natura este Mama Terra animata si incalzita de energiile solare), si ne invata ca suntem responsabili de actiunile noastre. Un wiccan va incerca sa aduca omagiu vietii prin toate manifestarile sale, vizibile sau invizibile, si va vedea Natura ca pe o creatie Divina. Elementele : pamant, apa, aer si foc sunt recunoscute ca fiind la baza oricarei creatii, prin intelegerea acestor elemente obtinand intelegerea esentei naturii si esenta propriei noastre vieti. Atunci, ce este wicca ?…o religie, o filosofie, magie sau mod de viata ? Daca studiem mai aprofundat vom ajunge la concluzia ca este cate putin din toate.

Principiul etic Wicca este foarte simplu, iar singura lege a celor care se numesc "wiccani" este: "Fa ceea ce doresti dar nu fa rau nimanui". Aceasta este legea, ramane insa de vazut ce inseamna "a nu face rau", si fiecare practicant in parte ar trebui sa mediteze asupra acestui subiect inainte de a trece la realizarea oricarui ritual, pentru a evita consecintele nefaste ce le va avea incalcarea acestei legi.
Cele 13 Principii Wicca

1. Un wiccan va intra in armonie cu ritmul natural al fortelor vietii marcate de fazele lunii si va celebra cele patru anotimpuri si cele patru sarbatori.
2. Wiccanii recunosc ca darul ratiunii facut oamenilor, le da totodata acestora o responsabilitate unica in ceea ce priveste mediul inconjurator. Ei incearca sa traiasca in armonie cu natura.
3. Un wiccan va considera impropriu termenul de « supranatural ». Nimic nu poate exista in afara naturii si orice potential este perfect natural.
4. Puterea creatoare a Universului se manifesta prin polaritatea masculin-feminin. Niciuna nu este vazuta ca fiind superioara celeilalte, ele sustinandu-se reciproc.
5. Un wicca va recunoaste existenta lumilor spirituale si interactiunea acestor lumi cu lumea materiala, insa nici o dimensiune nu va fi neglijata in raport cu cealalta.
6. Nu este recunoscuta nici o autoritate ierarhica. Suntem cu totii « scanteie divina » deci suntem egali si avem datoria sa ne respectam reciproc.
7. Se considera ca magia, intelepciunea si credinta sunt trei expresii ale unei aceleiasi cai, manifestate in felul nostru de a vedea lucrurile si in filosofia vietii, cale pe care o numim « pãgânism ».
8. A te mandri cu titlul de « pãgân », « vrajitoare » sau « mag », ca si cu orice alt titlu, nu face din tine ceea ce pretinzi a fi. Nici ereditatea, nici colectia de titluri si grade de initiere nu inlocuiesc calitatea individului. Un mag cauta sa controleze fortele prezente in el si face tot posibilul sa traiasca in intelepciune, in armonie cu natura si fara sa faca rau nimanui.
9. Noi credem in viata si evolutie. Largirea constiintei duce la intelegerea Universului si constientizarea rolului personal pe care il avem in lume.
10. Singura noastra animozitate impotriva crestinismului si a oricarei religii sau filosofii de viata este determinata de pretentia acestora de a fi « singura cale », cautand astfel sa renege libertatea altor practici si credinte.
11. Astazi nu mai suntem amenintati de discutiile despre originile si legitimitatea practicii si traditiilor noastre. Vom lasa deci trecutul trecutului si ne simtim in esenta preocupati de pezentul si viitorul nostru.
12. Nu este recunoscuta existenta unui principiu absolut al raului reprezentat prin entitati ca Satan sau Diavol
13. Credem ca trebuie sa cautam in sânul naturii ceea ce poate contribui la sanatatea noastra si ceea ce ne face sa ne simtim bine.
</

Poate pentru ca este prea tarziu in noapte... Sau poate prea tarziu in mine,in mine cea care, in aceasta lume zbuciumata,grabindu-se spre niciunde,si-ar dori sa stie un descantec ce alunga raul si uratul.Poate este doar de la ploaia ce a umezit o suvita de par si genele rimelate...Ploaie sau lacrimi,cine mai sta sa le deosebeasca
!

Un comentariu:

Valentin P. spunea...

Admirabil, frumoasa descriere, dar sa stii ca nu esti singura, `prea tirziu in noapte``parca asa ai spus. Mai sunt si altii, asa ca...fruntea sus, si mergem mai departe. Blessed Be ! Un netsurfer batrin