Crafty.ro - vinzi si cumperi handmade

luni, 16 decembrie 2013

Wioska rozkwitła-satul inflorit din Polonia

Subiect:
CE SAT FRUMOS! TOATE CASELE  SUNT MPODOBITE cu BUCHETE DE FLORI PICTATE !

Toată frumusețea asta a plecat de o chestiune măruntă. Frumusețea asta de sat pe care ai s-o vezi are o poveste nostima. O femeie din satul Zalipie ( Polonia), sătulă de fumul de sobă care-i tot murdărea plafonul, a pictat cu cea a găsit la îndemână prin gospodărie niște floricele, așa ca să arate frumos. Asta se întâmpla în urmă cu vreo sută de ani. Vopseaua era cumva maro și o făceau pe vremea aceea din grăsimi și pământ, adică ceva natural, care nu dura, deci an de an trebuiau să reîmprospăteze desenul. Spontan treaba asta s-a răspândit în sat.
adelaparvu.com despre satul Zalipie (1)
După al Doilea Război Mondial, când au apărut sobe noi și problema cu funinginea nu mai exista, au cam dispărut și desenele, căci nu-și mai aveau rostul, dar doamna Felicja Curyłowa (1904-1974) a luat tradiția asta mai în serios și s-a apucat să-și decoreze casa atât in interior, cât și la exterior. De data asta a folosit vopselele noi în culori vibrante si si-a folosit talentul si imaginația pentru a crea ceva într-un stil propriu. Asta a  devenit meseria ei – pictor traditional. Înainte de sărbătoarea catolică Corpus Christi, care are loc la 60 de zile după Pasti sicare include o procesiune  toată comunitatea participă la ea. Tot satul a început să-si decoreze casele cu flori.
adelaparvu.com despre satul Zalipie (16)
Și florile au apărut nu doar la interior, ci și pe pereții caselor, pe fântâni, pe porțile șurilor, pe podul din localitate, pe căsuțele pentru câini, pe cotete, pe pavaje, pe grajduri, peste tot. Măi oameni buni, tărănii ăstia au gatit tot satul, dandu-i o infatisare deosebita si...foarte frumoasa! satul o frumusețe, uite asa de la o gospodină creativă care a avut un moment de revelatie acum o sută de ani. Si chiar dacă la început numai femeile se ocupau de asta, acum există bărbati pictori care trăiesc din meseria asta. Decorează si obiecte de ceramică, pielărie, orice le cade în mână.
adelaparvu.com despre satul Zalipie (12)
Este foarte frumos faptul că în memoria doamnei Felicja Curyłowa, care a revitalizat practic tradiția asta si a dus-o la nivelul actual casa ei a devenit muzeu... Este superb conservată, deci un loc de atracte. De altfel multă lume vine acum în satul Zalipie numai ca să se convingă de faptul că asa ceva chiar există. Adevărată e vorba aia cu "omul sfinteste locul"! Dar în cazul de fată ar trebui adaugat : O viață avem? Colorată să fie! 
adelaparvu.com despre satul Zalipie (21)
Despre sursa foto. Și vrei să-ți mai spun ceva senzațional? Toate pozele astea faine care le vezi tu în articol au fost făcute de Ministerul de Externe al Poloniei!!! Are cont deflickr și acolo au pus toate imaginile cu locurile frumoase din țara lor. Oamenii ăștia sunt deștepți, pe bune! Să nu te mai miri dacă-ți prezint locuri și povești din Polonia :)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (22)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (24)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (25)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (17)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (18)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (13)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (15)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (31)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (30)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (29)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (28)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (32)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (26)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (27)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (23)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (20)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (19)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (14)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (11)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (10)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (9)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (8)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (7)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (6)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (5)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (4)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (3)
adelaparvu.com despre satul Zalipie (2)
 Dzięki Republii Polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych
__._,_.___.

Niciun comentariu: