sâmbătă, 21 decembrie 2013

Retete de Craciun din lume adunate

Tort de Craciun specific slovac 

 

Stratul cu nuci
  • 120 g nuci macinate
  • 100 zahar pudra
  • putina apa pentru a dilua compozitia
  • esenta de vanilie
Stratul cu mac
  • 120 g mac
  • 100 g zahar pudra
  • scortisoara, dupa gust
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
Stratul cu gem
  • 150 g gem de prune
  • 40 g zahar pudra
  • jumatate de lingurita de scortisoara
  • 2 linguri de rom
Stratul cu branza
  • 150 g urda dulce Ricoletka de la Koliba
  • 2 linguri zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • 1 lingura coaja de lamaie rasa
  • 1 ou
  • 1 lingura sare de masa
  • 1 lingura ulei
Timp de preparare: 60 de minute
Timp de coacere 60 de minute la 150-160 grade


Ingrediente

Pentru aluat
  • 500 g faina
  • 1 galbenus de ou
  • un varf de sare
  • 70 g zahar pudra
  • 80 g unt Gustul untului Koliba
  • 20 g drojdie proaspata
  • un pahar de lapte
  • 1 ou

Preparare

Se adauga faina, un galbenus de ou, un varf de sare, 70 g zahar pudra, 80 g unt Gustul untului Koliba, 20 g drojdie proaspata, un pahar de lapte si 1 ou. Se amesteca ingredientele si se framanta aluatul. Se lasa apoi la dospit. Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in cinci parti egale.
Intr-o tava, se intinde prima bucata de aluat. Se pun pe foc intr-o oala si se amesteca timp de doua minute nucile, zaharul pudra si esenta de vanilie. Compozitia se adauga peste aluatul care va forma primul strat al tortului. Deasupra se intinde cea de-a doua bucata de aluat urmand sa fie unsa cu compozitia obtinuta amestecand mac, zahar pudra, scortisoara si coaja de lamaie.
Urmatoarea fasie de aluat se unge cu compozitia de marmelada (gem de prune, zahar pudra, scortisoara si rom).
Amestecul pentru ultimul strat contine urda dulce Ricoletka de la Koliba, zahar pudra, esenta de vanilie, coaja de lamaie, ou, sare de masa si ulei. Se pune apoi ultima fasie de aluat si se unge cu un ou batut pentru a se rumeni. Se baga la cuptor si se lasa timp de 60 de minute la 160 de grade.

Stea de Craciun cu crema de portocale



Ingrediente:

  • 6 oua, 75 g faina Castello
  • 75 g amidon din cartofi
  • 1 flacon de esenta de vanilie Belbake
  • 150 g zahar Castello
  • 1 varf de cutit de sare
Nota: Ingredientele speciale din aceasta reteta sunt disponibile in magazinele Lidl.


Mod de preparare:

1. Incalzim cuptorul la 180° C. Adaugam ouale, zaharul si sarea intr-un mixer si le batem 15 minute, pana cand se umfla bine.
2. Mutam compozitia intr-un castron si adaugam printr-o sita faina si amidonul din cartofi, incorporandu-le usor in compozitia de oua, amestecand de jos in sus.
3. Apoi adaugam esenta de vanilie, ungem forma de stea cu unt, varsam compozitia in forma si o introducem la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 180° C.

Ingrediente pentru crema:

  • 500 ml lapte Pilos
  • 60 g amidon din cartofi (sau amidon de porumb)
  • 6 galbenusuri de oua
  • 1 tulpina de vanilie
  • 150 g zahar
  • coaja de la o portocala mare.

Mod de preparare:

1. Punem laptele, cu exceptia unui pahar, intr-o cratita impreuna cu tulpina de vanilie taiata in lung si cu coaja de portocala si il aducem la punctul de fierbere apoi inchidem focul.
2. Punem galbenusurile de ou si zaharul intr-un alt vas si le batem bine, pana devin cremoase.
3. Treptat, adaugam amidonul, apoi laptele ramas si continuam sa amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena, fara cocoloase.
4. Turnam si laptele aromatizat cald si lasam sa fiarba la foc mic, pana cand se ingroasa. Cand este gata, luam de pe foc si punem compozitia intr-un recipient larg, avand grija sa acoperim crema cu o folie, astfel incat sa nu se formeze o crusta la suprafata.


Ingrediente pentru sirop:

  • 150 ml suc de portocale
  • 100 g zahar Castello
  • 50 ml apa


Mod de preparare:

1. Topim zaharul in apa, la foc moderat, si adaugam sucul de portocale. Lasam pe foc, pana cand va fi foarte omogen, circa 5 - 6 minute. Apoi il lasam sa se raceasca.
2. Taiem in 2 sau 3 straturi steaua de pandispan, o umezim bine cu siropul de portocale si intindem crema. O lasam la frigider 1 ora. 3. Intre timp, pregatim glazura de ciocolata. Punem in bain-marie bucati de ciocolata, circa 300 g, si le lasam sa se topeasca. Apoi acoperim steaua cu ciocolata. Imediat ce s-a racit ciocolata, putem orna tortul dupa cum dorim, cu confetti colorate, petale de migdale, frisca etc.

Niciun comentariu: