miercuri, 13 noiembrie 2013

Ardeiul iute si calitatile lui

Virtuţile nebănuite ale ardeiului iute
 
Usturator si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse feluri gustoase de mancare din intreaga lume. Iuteala este determinata de o concentratie ridicata de capsaicina care are un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate. Efectele ardeiului iute asupra sănătăţii sunt multiple. Poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata, plamani, pancreas, poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde, stimulează metabolismul prin actiunea asupra structurii venoase.
1. Curata arterele, ajuta la diminuarea colesterolului rau sau a trigliceridelor şi alimentează elementele vitale din structura celulara a capilarelor, venelor şi arterelor. De aceea, este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru echilibrarea hipertensiunii arteriale,
2. Este benefic pentru stomac si tractul intestinal deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului. Ajuta la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia tesutului din stomac facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor intestinale. Ardeiul iute declaneaza o senzatie de caldura in tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate in caz de degeraturi.
3. Este o sursa excelenta de vitamina A, prin concentratia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta-carotenul este un antioxidant puternic ce poate fi convertit in organism in vitamina A. Beta-carotenul e util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide. Activitatea sa antioxidanta previne daunele radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat si alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si boli de inima.
4. Are efect antiinflamator. Ardeiul iute contine capsaicina, care incalzeste corpul si este un inhibitor puternic al substantei P, o neuropeptida asociata cu procesele inflamatorii. Cu cat este mai iute un ardei, cu atat contine mai multa capsaicina. Atunci cand animalele injectate cu o substanta care provoca artrita inflamatorie au fost hranite cu alimente care contineau capsaicina, debutul artritei a fost intarziat si inflamatia a fost redusa in mod semnificativ.
5. Ameliorează durerile. Capsaicina aplicata local este un tratament eficient pentru durerile de cap si cele provocate de osteoartrita. Atenuează durerile cauzate de neuropata diabetica. Principalul effect secundar ar fi resimtirea unei senzatii de arsura in zona aplicata.
6. Are beneficii cardiovasculare. Ardeiul rosu iute reduce nivelul colesterolului din sange, a trigliceridelor si agregarea plachetara, crescand in acelasi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanta cu rol important in formarea cheagurilor de sange. Oamenii care consuma din belsug ardei iute, au sanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonara.
7. Amelioreaza sinusurile congestionate. Capsaicina stimuleaza fluidizarea secretiilor de mucus din plamani sau fosele nazale. Un ceai cu ardei iute stimuleaza rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorand nasul infundat si congestionat.
8. Stimuleaza . Ardeiul iute de culoare rosu aprins are un continut ridicat de betacaroten sau provitamina A. Doua lingurite de ardei iute pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnica de vitamina A cu rol important in lupta anti-infectie si esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale, inclusive membranele mucoase care acopera pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal si cel urinar.
9. Previne ulcerului gastric prin distrugerea bacteriilor ingerate stimuland in acelasi timp celulele mucoasei stomacului sa secrete sucuri de protectie, care impiedica formarea ulcerului.
10. Stimulează arderea caloriilor. Contine substante care contribuie la termogeneza si la consumul de oxigen chiar si mai mult de 20 de minute dupa ce sunt consumate.

Niciun comentariu: