Virtuţile nebănuite ale ardeiului iute
Usturator si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse feluri gustoase
de mancare din intreaga lume. Iuteala este determinata de o concentratie
ridicata de capsaicina care are un rol esential in deschiderea si drenarea
pasajelor nazale congestionate. Efectele ardeiului iute asupra sănătăţii sunt
multiple. Poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata,
plamani, pancreas, poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde,
stimulează metabolismul prin actiunea asupra structurii venoase.
1. Curata arterele, ajuta la diminuarea colesterolului rau sau a
trigliceridelor şi alimentează elementele vitale din structura celulara a
capilarelor, venelor şi arterelor. De aceea, este unul dintre cele mai
potrivite remedii pentru echilibrarea hipertensiunii arteriale,
2. Este benefic pentru stomac si tractul intestinal deoarece
stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului. Ajuta la eliminarea fecalelor
si contribuie la reconstructia tesutului din stomac facilitand vindecarea
leziunilor stomacale si ulcerelor intestinale. Ardeiul iute declaneaza o
senzatie de caldura in tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre
plantele recomandate in caz de degeraturi.
3. Este o sursa excelenta de vitamina A, prin concentratia de
carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta-carotenul este
un antioxidant puternic ce poate fi convertit in organism in vitamina A.
Beta-carotenul e util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si
artritei reumatoide. Activitatea sa antioxidanta previne daunele radicalilor
liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat si
alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si boli de inima.
4. Are efect antiinflamator. Ardeiul iute contine capsaicina, care
incalzeste corpul si este un inhibitor puternic al substantei P, o neuropeptida
asociata cu procesele inflamatorii. Cu cat este mai iute un ardei, cu atat
contine mai multa capsaicina. Atunci cand animalele injectate cu o substanta
care provoca artrita inflamatorie au fost hranite cu alimente care contineau
capsaicina, debutul artritei a fost intarziat si inflamatia a fost redusa in
mod semnificativ.
5. Ameliorează durerile. Capsaicina aplicata local este un
tratament eficient pentru durerile de cap si cele provocate de osteoartrita.
Atenuează durerile cauzate de neuropata diabetica. Principalul effect secundar
ar fi resimtirea unei senzatii de arsura in zona aplicata.
6. Are beneficii cardiovasculare. Ardeiul rosu iute reduce nivelul
colesterolului din sange, a trigliceridelor si agregarea plachetara, crescand
in acelasi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanta cu
rol important in formarea cheagurilor de sange. Oamenii care consuma din belsug
ardei iute, au sanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular
cerebral sau embolie pulmonara.
7. Amelioreaza sinusurile congestionate. Capsaicina stimuleaza
fluidizarea secretiilor de mucus din plamani sau fosele nazale. Un ceai cu
ardei iute stimuleaza rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale,
ameliorand nasul infundat si congestionat.
8. Stimuleaza . Ardeiul iute de culoare rosu aprins are un
continut ridicat de betacaroten sau provitamina A. Doua lingurite de ardei iute
pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnica de vitamina A cu rol important in
lupta anti-infectie si esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale,
inclusive membranele mucoase care acopera pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal
si cel urinar.
9. Previne ulcerului gastric prin distrugerea bacteriilor ingerate
stimuland in acelasi timp celulele mucoasei stomacului sa secrete sucuri de
protectie, care impiedica formarea ulcerului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu