joi, 1 martie 2012

Alb si rosu de Martie(red and white ) click here for more


The oldest Martisoare were discovered by Romanian archeologists at Schela Cladovei, a civilization which existed about 8000 years ago. This tradition belongs to the native Balkanic people. The Romanians are the descendants of the native Balkanic people. The Bulgars claim they are Slavs, well the Slavs came in the Balkans 1400 years ago, so thousands years after this tradition was already celebrated. The majority of the Bulgarians are not Slavs as they think, but they are the same as Romanians.

AndradaDava -youtube

Am sa incep cu o scurta istorie a MARTISORULUI preluata de pe http://www.copilul.ro/
.....................................................................................
Martisorul este strans legat de traditia romaneasca: el nu se intalneste decat in spatiul carpatic si in zonele limitrofe, la romani si la unele populatii invecinate, care l-au preluat de la acestia. Obiceiul este cu mult anterior crestinismului, stand in legatura cu scenariul ritual al anului nou agrar, celebrat primavara.

Pana in veacul trecut, martisorul se daruia copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva - de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui. Snurul de martisor, format din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, fertilitate-sterilitate.

Snurul era legat la mana, prins in piept si purtat, dupa zone, pana la Macinici, Florii, Paste, Armindeni, sau pana la inflorirea unor pomi fructiferi.
Apoi era agatat, ca semn benefic, pe ramurile inflorite de macesi, vita-de-vie, visin, cires, se punea sub closca ori se agata la icoana.

Ziua scoaterii martisorului era marcata de o petrecere numita "bautul martisorului". Cu trecerea timpului, de snurul bicolor s-au legat monede de argint si de aur. In ziua de astazi, de acest snur se atarna obiecte artizanale, intruchipand diferite animale, flori, litere etc. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia, probabil o veche zeitate agrara, care, ajunsa la varsta senectutii, moare si apoi renaste la echinoctiul de primavara.
.....................................................................................


Vantul sficuie cu rafale reci petecele de zapada posomorata si ciufuleste smocurile de iarba ramase de anul trecut. Soarele, tipsie aurie, incearca sa imblanzeasca gerul. Este prima zi din acest martie,ziua cand albul se impleteste cu rosul. Zi de bucurie si de aducere aminte a datinilor,ziua in care ne dam si primim martisoare, de tot felul, ca nu cumva primavara sa ne prinda nepregatiti cand o veni pe bune. Simti o inmugurire de suflet si o pofta de viata, de-ti vine sa strigi din toti rarunchii:bine ca ai mai venit si anul asta, mai draga doamna primavara!

Niciun comentariu: