Crafty.ro - vinzi si cumperi handmade

sâmbătă, 17 mai 2014

Despre varice

Deseori, durerile de picioare sînt provocate de varice. Furnicăturile neplăcute, umflarea picioarelor pot avea legătură tot cu varicele. Acele vene umflate şi răsucite, de culoare albăstruie, sînt inestetice şi fac pe oricine să se simta stînjenit. Nimeni nu este ferit de varice, nici măcar bărbaţii. Statisticile arată că varicele apar între 30 şi 70 de ani şi afectează una din două persoane peste 50 de ani. De obicei, varicele se agravează odată cu trecerea timpului, dacă nu se recurge la vreun tratament. Dar nu sînt periculoase, atîta vreme cît nu se sparg. În schimb, sînt dureroase. E bine să începeţi lupta cu varicele cît mai curînd. După ce consultaţi medicul specialist, spuneţi-i şi de aceste leacuri vechi care au avut succes întotdeauna împotriva nesuferitelor varice.

Ce sînt varicele?

În latină, termenul varix înseamnă strîmb sau răsucit. Este o denumire potrivită, dacă ne gîndim că varicele sînt nişte vene deformate şi dilatate, vizibile sub piele. Situate în majoritatea cazurilor la picioare, varicele se formează din cauza unei insuficienţe venoase. Ereditatea este responsabilă de apariţia varicelor în opt cazuri din zece, dar şi înaintarea în vîrstă este un factor important. Venele sînt prevăzute cu valvule. Cînd acestea nu mai funcţionează bine, sîngele tinde să stagneze, venele picioarelor se dilată, ducînd la apariţia varicelor. Această afecţiune benignă se manifestă la început prin senzaţia de picioare îngreunate şi durere atunci cînd se stă mult în picioare sau la expunerea la o sursă de căldură. Varicele se mai asociază şi dilatării celor mai fine vase, capilarele. Sînt prea puţin periculoase pentru sănătate, deoarece ele afectează vene superficiale. Dar este posibil să se rupă şi atunci produc hemoragii externe sau o difuzie internă de sînge în ţesutul subcutanat. Cîteodată, vena varicoasă se poate inflama sau poate dezvolta în interiorul ei un cheag de sînge. Toate aceste probleme sînt relativ uşor de tratat, dacă sînt observate la timp. Însă, dacă varicele dezvoltă ulceraţii, există riscul suprainfectării, iar vindecarea este de lungă durată. Ulceraţiile sînt precedate de o pigmentare maronie a pielii (dermatită), cel mai des la nivelul gleznelor. Consultaţi imediat un medic specialist, înainte de a apărea durerile specifice. În plus, varicele sînt o problemă de estetică, importantă mai ales pentru femei. Picioarele frumoase nu pot avea varice.

Chirurgia modernă dă rezultate bune

Dacă aveţi varice şi ezitaţi să vă operaţi, nu trebuie să vă fie teamă pentru că este vorba despre o operaţie simplă, cu rezultate foarte bune. Mediul specialist vă poate recomanda fie chirurgia, fie scleroterapia, metodă care constă în injectarea unei substanţe în interiorul venei varicoase pentru lipirea pereţilor acesteia, vena fiind astfel închisă. Scleroterapia este eficientă în formele uşoare de varice. Dacă varicele sînt mari, numeroase şi refluxul considerabil, chirurgia devine indispensabilă. Metoda clasică este stripping-ul, care constă în extirparea venei principale prin două mici incizii, una la gleznă şi alta la genunchi. De cîţiva ani, o tehnică chirurgicală numită CHIVA (cură hemodinamică a insuficienţei venoase în ambulatoriu) este din ce în ce mai practicată. Constă în aplatizarea varicelor, fără să fie scoase, prin ligaturarea în mai multe locuri a venei principale. Criochirurgia utilizează o sondă a cărei extremitate este răcită la o temperatură foarte joasă. Astfel se permite congelarea venei care se lipeşte de sondă, după care vasul de sînge este scos. Aceste metode se pot practica sub simplă anestezie locală sau generală. Vena poate fi cauterizată şi cu laserul endovenos, tratament care durează circa o oră. Avantajul tehnicii este că se poate efectua în ambulatoriu, sub anestezie locală. Inconvenientul este că doar vena principală poate fi tratată, nu şi venele adiacente care depind de aceasta. Metodele chirurgicale nu sînt indicate femeilor însărcinate, celor care alăptează, care au suferit anterior de flebită, persoanelor cu infecţii, diabet.

Alifia de gălbenele, leac imbatabil

Dacă boala varicoasă s-a instalat deja, alături de tratamentul recomandat de medic este bine să aveţi în vedere şi remediile naturale, care sînt de mare efect. Simptomele pot fi ameliorate cu succes pe cale naturală, cu ceaiuri, comprese, apiterapie, gimnastică medicală şi tratament fiziobalnear. Astfel, extractul de gălbenele sub formă de cremă este bun în terapia varicelor. Gălbenelele stimulează sistemul circulator, previn umflarea picioarelor supuse unei presiuni mari pentru un timp îndelungat, situaţie ce determină apariţia varicelor. Un alt remediu constă în aplicarea pe varice a frunzelor de varză proaspătă. Acestea se zdrobesc cu o sticlă, înainte de aplicare. Varza are acţiune decongestionantă şi elimină senzaţia de gambe grele. Se pun 2-3 straturi de frunze şi se ţin sub comprese toată noaptea. Se leagă fără să strîngem prea tare. Argila este un alt remediu împotriva varicelor. Amestecată cu apă pînă se obţine o pastă moale, se aplică pe părţile bolnave timp de trei ore. Se îndepărtează dacă apare senzaţia de frig sau durere. Foarte eficient este şi oţetul de mere. Cu oţet se unge pe zona varicoasă dimineaţa şi seara. Se masează uşor cu palma, de la genunchi pînă la degetul mare de la picior. Intern, se iau cîte două linguriţe de oţet de mere într-un pahar cu apă. Atenţie, oţetul de mere trebuie să fie natural. Orice tratament extern va fi însoţit de ungerea zonei afectate cu alifie de gălbenele.

Comprese cu infuzii de plante

Un tratament excelent pentru varice este următorul decoct: frunze şi fructe de păducel, frunze şi fructe de afin, frunze de urzică, păpădie, scoarţă de salcie, flori de sulfină şi talpa gîştei. Din acest ceai se beau 1-2 litri pe zi. Apiterapia recomandă un preparat din 600 ml suc de ceapă roşie cu 300 grame miere de salcîm. Se stoarce ceapa mărunţită şi se strecoară prin tifon. Se adaugă mierea şi se amestecă bine. Se păstrează la frigider. Se iau cîte 50 grame, înainte sau după mesele principale, timp de o lună. După o pauză de o lună, tratamentul se poate repeta, pînă la dispariţia varicelor. Preparatul este contraindicat în gastritele hiperacide şi ulcerele de stomac şi duoden. Ghimpele este recomandat împotriva senzaţiei de picioare grele, influenţează permeabilitatea vasculară, dacă e combinat cu vitamina C. Alte plante au o acţiune protectoare datorită moleculelor antioxidante pe care le conţin. Aceste substanţe întăresc rezistenţa membranelor şi acţionează ca antiinflamatoare. Dintre ele, frunzele de viţă-de-vie roşie şi conurile de chiparos sînt foarte utile prin aportul de antioxidanţi venoprotectori. Ceaiul de salvie sau păpădie se prepară din linguriţe de plantă la 250ml apa clocotită, se bea după mesele principale, cîte 2-3 căni. Sucul de lămîie face minuni în cazul varicelor atît pe cale internă, cît şi sub formă de comprese, dimineaţa şi seara. Compresele pot fi şi cu untdelemn de măsline cald sau cu dovleac. Puneţi comprese cu decoct de flori de fîn, rece (două mîini de fîn la un litru de apă). Se aplică de două ori pe săptămînă. Se mai pot pune şi comprese calde din decoct de rădăcini si seminţe de brînduşă de toamnă. Pentru varice şi flebite, un veac leac recomandă să se aplice timp de 21 de zile cataplasme cu mălai şi hrean ras. Dacă apar iritaţii, se renunţă la tratament. Se pot face şi băi locale cu cu decoct de castane sălbatice zdrobite sau frecţii cu tinctură de spînz, apoi picioarele trebuie masate.

Castanul protejează venele bolnave

Castanul sălbatic (scoarţa şi seminţele) este extrem de eficace împotriva problemelor de circulaţie venoasă. Extractul de castane întăreşte pereţii venelor, reducînd astfel permeabilitatea şi fragilitatea acestora. Pentru a uşura disconfortul produs de varice, puneţi pe zonele afectate o compresă cu infuzie de castan porcesc. Pentru aceasta, se amestecă jumătate de linguriţă de praf de castan porcesc cu două căni de apă. Pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine în venele bolnave, 50 de g de flori uscate sau fructe de castan mărunţite se macerează în 0,5 1 vodcă, timp de 14 zile la întuneric şi căldură, agitîndu-se zilnic. Se consumă cîte 30-40 de picături, de 3-4 ori pe zi, timp de trei săptămîni. O altă reţetă, valabilă şi în caz de artrite, constă în măcinarea castanelor cu coajă cu tot. Pulberea se pune în ţuică de 40-50 grade, pînă cînd capătă o culoare galbenă. Cu această soluţie se fac comprese. Ceaiurile din coada-şoricelului, răchitan, tătăneasă, turiţă-mare, urzică, urzică-moartă sînt şi ele de ajutor în boala varicoasă. Un alt remediu contra varicelor este tinctura din muguri de plop negru, cîte 20 picături pe zi, la fel şi pentru tinctura de propolis. În ulcere varicoase, se fac băi sau se pun cataplasme cu plante care influenţează favorabil circulaţia şi au proprietăţi antiseptice şi cicatrizante: muşeţel, coada-şoricelului, frunze de alun (vasoconstrictor), rădăcini de tătăneasă (efect cicatrizant). Intern, se mai pot face cura cu boabe de ienupăr şi cea cu suc de orz verde.

Băi şi unguente pentru picioare

Amestecul de tărîţe de grîu, oţet de mere şi apă se macerează 3-4 zile, se strecoară şi tărîţele se storc bine, apoi se aplică sub formă de cataplasme şi se ţin ziua timp de 30-40 minute. Un alt macerat, de data aceasta la soare, timp de 40 zile, se obţine din nuci verzi peste care se toarnă ulei de măsline. Se ung zilnic locurile bolnave. Tot în ulcer varicos, trebuie să ştim că, în timpul tratamentului şi după, piciorul trebuie ferit de efort mare. Tratamentul nu dă rezultat la diabetici. Se prepară un unguent dintr-un pahar de ulei nerafinat şi 2/3 de pahar de foi de dafin tocate mărunt, care se lasă la întuneric timp de 6 zile. După o baie caldă la picioare, se frecţioneză zonele afectate cu acest unguent. Se pot unge venele cu ulei de arnică, de 2-3 ori/zi . Se aplică seara cataplasme locale cu terci de coada calului. De trei ori pe săptămînă, se şterg picioarele cu apă de gheaţă, de jos în sus, apoi pe locurile bolnave se aplică frunze de hrean sau varză. Un alt remediu pentru varice are la bază frunzele de păr care se pun pe venele bolnave după ce au fost încălzite bine în aburi sau apă fierbinte, timp de 1 minut. Dacă seara apar dureri de picioare sau de tălpi insuportabile, se fac băi cu sare la picioare (o lingură cu vîrf de sare la 3 litri de apă), după care picioarele se şterg cu oţet. După uscare, picioarele se înfăşoară într-un prosop încălzit şi se ţin ridicate o oră. Metoda înlătură şi crampele musculare. Durerile la nivelul picioarelor şi umflarea lor se calmează rapid dacă se unge zona afectată cu ulei de mentă amestecat cu ulei de limba mielului. Acelaşi efect îl are învelirea picioarelor într-o pînză înmuiată în decoct de coajă de stejar rece (un pumn la un litru de apă).

Leacuri din vechime

Medicina tradiţională indica mersul în şosete prin rouă, apoi se lasă picioarele să se usuce de rouă. Pe vremuri, sătenii luau un ulcior de lut umplut cu apă şi-l puneau pe pămînt înainte de culcare. Dimineaţa, pămîntul de sub ulcior îl adunau cu lingura, îl întindeau pe o pînză de in, într-un strat nu prea gros, şi îl aplicau pe locul bolnav. Cu succes se foloseau şi produsele lactate. Pe locurile bolnave se aplica brînză de vaci sau lapte acru. Venele umflate se ungeau cu smîntînă şi deasupra se presăra pulbere de cretă. Vara şi toamna, se foloseau pelin sau ferigă. Imediat după culegere, plantele se toacă şi se amestecă cu o cantitate egală de lapte acru. Amestecul obţinut se unge pe o faşă de tifon cu care se pansează locurile bolnave. După cinci zile de tratament, se face o pauză de cinci zile, după care procedura se repetă. O altă metodă de la ţară: trei frunze de ficus mărunţite se pun în jumătate de litru de votcă, se astupă bine şi se ţine totul la întuneric timp de şapte zile. Se aplică peste venele umflate, se înfăşoară cu un fular de lînă şi se lasă aşa peste noapte. Compresele se fac zilnic, timp de 10 -15 zile. Ţăranii mai folosesc şi pălămida, cu tot cu rădăcină. Se spală bine şi se taie mărunt. Într-un ceaun umplut pe jumătate cu plante, se toarnă apă, se fierbe 40-60 minute, se înveleşte bine cu o plapumă şi se lasă 4 ore. În fiertură se înmoaie fîşii de bumbac sau in nevopsite, cu care se pansează lejer picioarele, de jos pînă sus. Lichidul nu se stoarce. Deasupra pansamentului se leagă celofan şi o basma caldă sau un fular de lînă şi se lasă timp de două ore. O felie de pîine albă se înmoaie în oţet de mere, se presară cu bicarbonat de sodiu, se aplică pe locul bolnav şi se ţine pînă apare senzaţia de arsură. Se prepară o alifie dintr-un gălbenuş de ou crud, amestecat cu aceeaşi cantitate de miere de albine şi de vodcă. Se unge pe un şerveţel de in, se aplică pe locul bolnav, iar pe deasupra, se înveleşte cu celofan. Procedura se repetă timp de 10 zile.

Dieta echilibrată păstrează vasele sănătoase

Varicele apar în primul rînd la persoanele care stau mult în picioare. Dar şi obezitatea, lipsa exerciţiului fizic, sarcina şi alimentatia nesănătoasă pot fi cauze ale acestei afecţiuni. Grija pentru ceea ce mîncăm este una dintre cele mai importante căi de a ne apăra împotriva varicelor. Consumaţi alimente care conţin cantităţi mari de fibre şi antioxidanţi naturali, acestea întărind ţesuturile şi menţinîndu-le sănătoase, prevenind astfel apariţia varicelor. Evitaţi consumul de alimente prelucrate, precum şi alimentele care dilată şi obosesc celulele (lactatele, zahărul, pîinea, sarea, cartofii prăjiţi, alcoolul şi cafeaua). Ananasul conţine un produs chimic natural (bromelină) care poate trata varicele. Ceapa, merele şi ceaiul negru contribuie şi ele la prevenirea apariţiei varicelor, prin conţinutul de chercetină, o substanţă antiinflamatorie. Asadar, consumaţi cît mai multe fructe cum ar fi fructe de pădure, cireşe sau citrice, pentru a obţine cantitatea necesară de vitamina C şi de bioflavanoizi. Nu evitaţi usturoiul şi ceapa, cerealele integrale, fasolea, mazărea, pentru că fibrina din aceste legume contribuie la scăderea presiunii din interiorul venelor varicoase. Mîncaţi multe stafide, struguri, nuci, smochine, curmale şi peşte. Reduceţi consumul de carne roşie şi grăsimi pentru a nu agrava simptomele varicelor. Se spune că patru kiwi pe zi sau un grepfruit pe stomacul gol reduc simţitor şansele de a face varice. Fitoterapeuţii mai spun că, de două ori pe an, timp de o lună, dacă avem predispoziţie la varice, să bem de trei ori pe zi ceai din frunze de pătrunjel. Nu în ultimul rînd, trebuie să ţinem cont că o hidratare corespunzătoare (minimum 2 litri de apă pe zi), plus o dietă bogata în fibre, cu evitarea prăjelilor şi a mîncărilor picante, ajută la pastrarea vaselor sănătoase.

Măsuri simple pentru a preveni varicele

• evitaţi statul prea mult în picioare, mai ales în poziţii fixe
• evitaţi să staţi mult timp cu genunchii îndoiţi sau cu picioarele încrucişate
• evitaţi pantalonii strîmţi pe corp şi şosetele cu elastic strîmt
• purtaţi ciorapi elastici numai cu avizul medicului. Ciorapii antivarice se găsesc în farmacii şi se cumpără pe baza unei prescripţii medicale, în funcţie de gradul insuficienţei venoase de care suferă pacientul.
• dormiţi numai în picioarele goale, nu în ciorapi, mai ales elastici
• îmbrăcămintea trebuie să fie mai largă ca de obicei şi lejeră , încălţămintea să fie comodă, cu tocurile de maximum 5 cm, evitîndu-se cizmele strînse pe picior
• tropăitul şi depunerea de eforturi mari sînt interzise
• rezolvaţi constipaţia
• staţi 10 minute pe zi cu picioarele mai sus decît capul
• faceţi cît mai multă mişcare: plimbări, jogging sau exerciţii fizice speciale pentru picioare
• masaţi-vă tălpile şi picioarele în sensul circulaţiei de întoarcere a sîngelui. Folosiţi spirt cu camfor sau rozmarin
• zilnic, faceţi duşuri uşoare reci şi mergeţi cîteva minute în vîrful degetelor.
• nu expuneţi varicele la soare puternic, aplicaţi creme protectoare
• renunţaţi la lift, urcaţi pe scări
• înălţaţi puţin patul în dreptul picioarelor, pe durata nopţii
• acordaţi o mare atenţie greutăţii corporale, pentru a nu supune picioarele unui efort de susţinere prea mare
• renunţaţi la ţigări, orice tratament nu are efect, dacă fumaţi.

SURSA: http://www.monitorulexpres.ro

In weekend se zambeste la maxim!

Un pusti intra in farmacie si intreaba:
-Aveti prezervative?
-In primul rand, ii raspunde farmacista enervata, prezervativele nu sunt pentru copii si in al doilea rand sa-i spui tatalui tau sa vina singur sa si le cumpere pentru ca sunt de diferite marimi!
La care pustiul raspunde:
-In primul rand prezervativele nu sunt pentru copii, ci sunt impotriva copiilor, iar in al doilea rand nu o sa-i spun nimic lui tata pentru ca sunt pentru mama, care pleaca in delegatie si nu are cum sa stie marimea... inca.



Nasterile sunt de trei tipuri:
1) spontane - cand nevasta naste la o luna dupa casatorie.
2) tardive - cand naste nevasta la doi ani de la moartea sotului.
3) extrauterine - cand naste servitoarea.


Un tâmplar şi un beţiv mor în aceeaşi zi şi ajung în rai, în faţa lui Dumnezeu, care le spune:
Tâmplarule, tu mergi la tâmplarie, iar tu, beţivule, mergi la bar.
Tâmplarul sare în sus de nervi, că el a lucrat toata viaţa, şi-l întreabă pe Dumnezeu de ce l-a trimis la atelier.
La care Dumnezeu îi răspunde:
- Când îţi dădeai cu ciocanul peste degete, spuneai "Dumnezeul mă-tii". Dar beţivul, când bea,
zicea "Doamne ajută"!!!

Soţia îşi întreabă soţul:
- Dragule, ce-ţi place mai mult la mine: trupul meu perfect, sau faţa mea gingaşă?
Soţul răspunde: Simţul umorului!

Vasile şi Maria mergeau în fiecare an să vadă spectacolul de Ziua Aviaţiei şi în fiecare an
Vasile era tentat să se plimbe cu elicopterul, dar de fiecare dată primea acelaşi răspuns de la Maria:
- Vasile, ai înnebunit, 5000 de lei sunt totuşi 5000 de lei.
S-a întamplat mai mulţi ani la rând şi, anul acesta, Vasile a decis: - Marie, fac 70 de ani, nu ştiu cât mai trăiesc şi poate este ultima şansă.
- Ioane, tot tembel ai rămas, 5000 de lei sunt totuşi 5000 de lei.
Pilotul elicopterului a auzit discuţia şi a venit cu o propunere:
- Pentru că este Ziua Aviaţiei, astăzi vă fac o reducere semnificativă, amândoi la preţ de unul.
Iar dacă pe parcursul zborului nu scoateţi nici un cuvânt, pur şi simplu nu îmi daţi nici un ban.
De îndată ce a decolat de pe pistă, pilotul a început tot felul de manevre riscante, coborâri aproape de sol...nici un sunet, întoarceri... nici un sunet, răsuciri...nici un sunet. După aterizare, pilotul se întoarce către Vasile şi îi spune: Sunteţi tari, dom'le, nici un sunet, am rămas impresionat...
Vasile, livid la faţă, găseşte puterea să îngâne :
- Eu... am vrut să zic ceva când a căzut Maria , dar totuşi 5000 de lei rămân 5000 de lei.


O femeie merge la un chirurg plastician:
- Domnule doctor, puteţi să-mi faceţi un nas mai mic şi mai frumos?
La care chirurgul răspunde:
Doamnă, din ce aveţi
dumneavoastră, vă fac şi 3!



La Ministerul Muncii si Protectiei Sociale:
-Domnule ministru, telefonistei noastre de la centrala i-a slabit aproape complet auzul. Ce vreti, dupa atatia ani...
-Mut-o la Departamentul de Negocieri cu Sindicatele sau la ghiseul de reclamatii.  

vineri, 16 mai 2014

Dimineti cu...cai

Scuturat de nori si imbujorat de flacara rasaritului,cerul isi ia adio de la ultima stea si trimite luna la culcare.
Miroase a iarba uda. Streasina isi stoarce ultimele picaturi ale ploii de peste noapte. E o liniste de-ti poti auzi sufletul cum respira multumirea ca inca o zi se naste. Arunc o privire in curtea vecinului,nu ca as dori sa vad daca-i mai traieste capra...ci sa vad ce face manzul cu stea in frunte.Sta cuminte pe gramada de paie,langa mama lui si ma priveste cu ochii lui blanzi. Pai asta inseamna ca e musai sa-i faca o poza,nu de alta dar cand o fi mare sa aiba si el amintire in albumul de familie. Pupaza se aseaza pe gard si ma priveste curioasa.Undeva,in gradina,ciocanitoarea bate toaca. Ma simt copil venit in vacanta la bunici si bucuria ma ia de mana si ma aduce aici sa-ti arat si tie celui ce vei poposi pe blogul meu, minunile din lumea mea